Alfred Hitchcock

51s90chQkTL._SY344_BO1,204,203,200_

The preparation of the set for Rear Window began on 12 October [1953] on stage eighteen of the Paramount lot. It represented the back of a residential block in Greenwich Village with thirty-one separate apartments, eight of them with fully furnished rooms. It also had to include fire escapes and roof gardens, together with an alley leading to a street that can be fitfully glimpsed as a relic of the outside world. The huge and complex set took a month to construct, by the coordinated efforts of fifty men, and rose forty feet into the air at a length of 185 feet. One hundred arc lights and 2,000 smaller lamps were installed….It was the biggest project on the Paramount lot since the heroic days of Cecil B. DeMille, and it shared the same theatricality. It was not real. It was bigger than reality.

-Peter Ackroyd, Alfred Hitchcock: A Brief Life

Comments are closed.